Dostupni linkovi

Nove žrtve ptičije gripe


Osim podatka da je u Kini osam osoba oboljelo od ptičje gripe, medicinski izvori u toj zemlji nisu htjeli saopštiti nikakve detalje. Ministarstvo zdravlja obznanilo je jedino da "dok ima žarišta među životinjama, zdravstvene vlasti ne mogu reći da je opasnost od ptičje gripe prošla". Pored postojećih tridesetak, novo žarište otkriveno je kod prepelica u jugozapadnoj kineskoj provinciji Guizhou, izvijestila je hongkonška vlada.

Što vrijeme više odmiče, Turske vlasti sve ozbiljnije shvataju opasnost od širenja zaraze. Preduzetim mjerama zadovoljni su i predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije. Marc Danzon, regionali direktor:

"Zahvaljujući otvorenosti turskog Ministarstva zdravlja, znamo sve o gripi. Situacija se shvata ozbiljno. Najgora bi bila panika, a ovdje nema nikakvog razloga za njeno izbijanje. Evo i svojim ličnim primjerom ja pokazujem da putovanje kroz Tursku nije opasno."

Prema današnjim informacijama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, moguće je da ptičija gripa u Turskoj ostane na nivou lokalne bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija i danas je u Ankari ponovila kako na sreću nije zabilježeno prenošenje virusa s čovjeka na čovjeka, niti je došlo do mutacije virusa.

Ono što, međutim, zabrinjava američke stručnjake jesu rezultati istraživanja prema kojima postojeći virus postaje rezistentan na Tamiflu, jedini zasada poznati lijek protiv ptičje gripe. Od osam osoba koje su liječene ovim lijekom, četvoro je umrlo, što ukazuje na popuštanje djelovanja lijeka koji je ipak najbolji kojeg se ima. Prava opasnost, prema američkim epidemiolozima, nastupila bi u trenutku kada bi se virus oteo kontroli i početo prenositi s čovjeka na čovjeka. Amerikanci trenutno testiraju vakcinu koja bi djelovala preventivno, ali čak i u slučaju pozitivnog rezultata, ne postoje na svijetu kapaciteti koji bi mogli proizvesti dovoljne količine traženog medikamenta.
XS
SM
MD
LG