Dostupni linkovi

ISTANBUL


Turska je potvrdila da je u toj zemlji registrovan jos jedan slucaj pticjeg gripa kod pacijenta u centralnoj oblasti Sivas, cime je broj zarazenih porastao na 15, javio je televizijski kanal CNN Turk. Jedan od zvaniccnika u turskom ministarstvu zdravlja je medjutim izjavio da niko od zarazzenih nije u kriticcnom stanju. Svetska zdravstvena organizacija je saopstila da je troje dece, koje je umrlo prosle sedmice u toj zemlji, bilo zarazeno virusom H5N1 direktno od inficiranih ptica, kao sto se dogadjalo i u jugoistoccnoj Aziji, a ne od drugih ljudi.
EU je zabranila uvoz živine iz osam država koje se graniče sa istočnim delom Turske u kojem je otkriveno žarište ptičjeg gripa, Jermenije, Azerbejdžana, Iraka, Irana, Gruzije i Sirije.
Guenael Rodier, vodja tima Svetske zdravstvene organizacije koji je stigao u Tursku.
"Svaka zemlja u regionu koja se nadje u sliccnoj situaciji kao ssto je sada u Turskoj sa bolesnim pticama i potencijalno virusom kod ljudi, trebalo bi da pojacca nadzor i preduzme sve neophodne mere da kontrolisse bolest medju zzivotinjama", rekao je Rodier.
Gulten Yesilirmak, jedna od zarazzenih virusom pticcjeg gripa.
"Moje kokosske su umrle i ja sam ih bacila golim rukama. Nakon toga poccelo je da me boli grlo, dobila sam groznicu, zabolela me glava i to je potrajalo nakon ccega sam dossla u bolnicu."
XS
SM
MD
LG