Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv Nacionalnog stroja


Marina FRATUCAN

Pripadnici Nacionalnog stroja čiju je zabranu aktivnosti podsetimo nedavno zatražila Skupština Vojvodine, osumnjičeni su da su zlostavljanjem i ugrožavanjem sigurnosti prisutnih na tribini na koju su upala njih dvadesetpetorica u spid fajer jaknama psujući i šamarajući prisutne, izazvali nacionalnu i rasnu mržnju. U zahtevu za sprovođenje istrage navodi se da su takvim ponašanjem izazvali osećaj ugroženosti i straha, kako kod prisutnih osoba na tribini na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, tako i kod svih građana koji su videli snimak skupa emitovan u sredstvima javnog informisanja.

“Vi ste komunjare smrdljive, znate. Vi, vi, trujete ovu omladinu što nema pojma o životu...”

“Vi uopšte ne razumjete o čemu ja govorim.”

“Je si li ti normalan? Džukelo jedna. Ko ti rek’o da snimaš...?”

Okružni javni tužilac u Novom Sadu Zoran Pavlović saopšito je da su optuženi Goran Davidović, Goran Đermanović, Vladimir Đermanović, Nebojša Milankov, Borko Nović, Miodrag Milikić, Vanja Radosav, Mario Milosavljević, Nikola Pjevač, Miodrag Stefanović, Nikola Karalić, Slavko Bohocki. Tužilac Pavlović takođe je podigao optužnicu i protiv Marka Kulačina, Radomira Vickova, Milana Trbojevića, Vladimira Tanasića, Marinka Vasiljeva i maloletnog M. M, dok je protiv dvojice osumnjičenih odustao od daljeg krivičnog gonjenja.

“Optužnica je dostavljena Okružnom sudu u Novom Sadu na nadležno postupanje i svako dalje njeno komentarisanje predstavljalo bi uticaj na rad i postupanje suda po ovoj oputužnici.”

Inače reč je o težem obliku ovog krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora od jedne do osam godina. Podsetimo, istražni sudija Miroslav Alimpić, okončao je 20. decembra istragu tokom koje je pored osumnjičenih saslušao i oko 20 svedoka, a izvršeno je informatičko veštačenje 12 hard diskova kompjutera koji su oduzeti prilikom pretresa stanova pripadnika Nacionalnog stroja. Prema rečima sudije Alimpića, osumnjičeni tokom istrage nisu priznali pripadnost Nacionalnom stroju, ali je većina rekla da deli stavove te organizacije. Tokom istrage potvrđen je stav Tužilaštva da su pripadnici Nacionalnog stroja hteli da prekinu i da su organizovano došli, nastupili i potom organizovano otišli sa Filozofskog fakulteta. Reakcije ovdašnje javnosti su manje-više slične. Uprkos prvobitnom skepticizmu da će se počinioci identifikovati i kazniti, odluka Tužilaštva je ipak očekivana, komentar je naših sagovornika, između ostalih i Milenka Perovića, profesora filozofije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kojem su pripadnici Nacionalnog stroja pretili na pomenutoj tribini.

“Jer nepodizanje optužnice značilo bi da se takve i slične grupacije u ovom društvu ohrabruju, čak se na određeni način legitimiraju da mogu da provode svoje anticivilizacijske koncepte u ovom društvu bez ikakvih sankcija, čak sa određenim simpatijama određenog dijela javnosti. Dakle, za mene je optužnica očekivana i ona jeste dobar znak da će se neke stvari u ovom društvu konačno posložiti na jedan razuman i zakonit način.”

Pozitivne reakcije na podizanje optužnice protiv pripadnika Nacionalnog stroja stižu iz Skupštine Vojvodine, koje zabranu rada i onemogućavanje aktivnosti zatražila i za organizaciju Obraz, Krv i čast, Rasni nacionalistii Skinhedsi, ali i za Pokret “64 županije”. Bojan Kostreš, predsednik Skupštine Vojvodine.

“Nadam se da će Vlada Republike Srbije i državni organi nastaviti sa odlučnim razračunavanjem i sa ostalim ovakvim grupacijama.”

Optužnicu Tužilaštva je očekivao i Pavel Domonji iz Helsinškog odbora za ljudska prava, ipak uz dozu skepticizma:

“To bi mogao biti jedan znak da društvo neće tolerisati više ovakve pojave, mada, imajući u vidu sve ovo što se događalo proteklih godina to treba primiti sa izvesnom skepsom. No, u ovom konkretnom slučaju treba pozitivno gledati na podizanje optužnice.”

Posle podizanja optužnice Tužilaštva logično se nameće i pitanje zašto akteri sličnih događaja nisu i ranije bili identifikovani i kažnjavani, odnosno da li su policija i pravosuđe profunkcionisali tek u trenutku kada je naša zemlja započela pregovore sa Evropskoj umijom. Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Milenko Perović:

“Nema nikakve sumnje da iza tih adekvatnih reakcija i policije i pravosuđa stojala odgovarajuća politička volja, i tu se na ovom primeru još jednom pokazalo da se mnoge stvari u ovom društvu koje loše idu mogu ispravljati ukoliko postoji političke volje.”

“Ukoliko vlasti u Srbiji, tu mislim prvenstveno na republičku administraciju se obračunavaju sa neonacistima samo zbog pregovora u Evropi, onda bi to bio jedan jasan signal da u Srbiji nešto ne valja. Ja mislim da je ipak ovaj obračun sa neonacistima, između ostalog, rezultat delovanja Skupštine Vojvodine ali i svesti vodećih ljudi u vlasti na republičkom nivou da se sa takvim zlom kao što je neonacizam mora najodlučnije obračunati.”
XS
SM
MD
LG