Dostupni linkovi

I bez zakona, važno je da se slavi


BiH još uvijek nema državni zakon o praznicima - i tako se već godinama u Federaciji i RS-u različito slavi. Nakon višegodišnjih pokušaja da se u Parlamentu usvoji jedan zakon, došlo se do polovičnog rješenja. Dogovor je postignut o datumima obilježavanja vjerskih i međunarodnih praznika, ali ne i o tome koji su to državni praznici BiH.

Posljednji u nizu prijedloga državnog zakona o praznicima došao je od Socijaldemokratske partije. Poslanik ove stranke u Predstavničkom domu državnog parlamenta Tomislav Limov kaže:

“Sporni su datumi dan državnosti 25. 11. Zatim, sporan je datum koji smo predvidjeli kao dan sjećanja na žrtve Srebrenice i svih ratova u BiH, 11. 7. Evidentno da za parlamentarce, pa i javnost u RS-a taj datum teško može proći. Zatim, predvidjeli smo, naravno, 25. 11. i on se, evidentno, za kolege iz RS-a pokazao spornim. Naravno, mi smo predvidjeli i dan nezavisnosti. Isto tako, bio je pokušaj da se kao državni praznik obilježava i dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma - to je neprihvatljivo u Federaciji.”

Prema mišljenju predsjedavajućeg Ustavno-pravne komisije državnog parlamenta, Mirsada Ćemana, postoji ključno neslaganje o nedavnoj prošlosti BiH i zbog toga nema ni dogovora o državnom zakonu o praznicima:

“Mislim da nije sporan ni 9. maj, recimo, koji bi se obilježavao kao dan Evropske unije. Prema tome, sve ono što na neki način ima univerzalniji karakter u ovom trenutku nije sporno, što je također dobro, ali, eto, naše unutarnje još uvijek neslaganje po nekim bitnim elementima koji se odnose na BiH razlog je što još uvijek nemamo zakon, koji je davno, davno trebao biti usvojen. Dakle, u ovom trenutku, nažalost, ova parlamentarna skupština, iako sam ja u početku mandata bio nešto optimističniji, po svemu sudeći neće uspjeti donijeti zakon o praznicima.”

Građanima, čini se, ne smeta što nema zakona - važno je da se slavi:

“Svima sretna Hanuka, svi bajrami, svi božići i sve nove godine - i Prvi maj, jer ja jako volim da radim.”

“Svi slavimo. Još da slavimo svi jednu zastavu, to bi bilo dobro.”

“Lijepo je. Narod je opušten, osjećam da je raspoložen - osim ovo PDV što ih malo muči.”

“To je meni stvarno savršenstvo raznolikosti, bez obzira na sve, i mislim da je to naše bogatstvo koje mi, nažalost, ili nećemo ili nemamo dovoljno volje da prepoznamo. Zar nije ljepše uvijek nešto slaviti i uvijek koristiti te prilike da budemo bliži jedni drugima?”

Građani će slaviti dok se političari dogovore, a država BiH će čekati još neko vrijeme da proslavi neki od svojih rođendana.
XS
SM
MD
LG