Dostupni linkovi

Zaboravljeni u tranzicijskim bespućima


Isuf je Albanac porijeklom, ali hrvatski državljanin, ostao u Splitu bezuspješno tražeći pravdu, odnosno povratak na posao. Za to vrijeme Isuf nije više živio od splitskih ulica, nego na splitskim ulicama:

„Spa sam vanka i spa sam svakako, većinom vanka.“

Čistač ili po splitski škovacin, ostao je zaboravljen poput smeća kojeg je 20 godina revnosno skupljao po gradu:

„Bila mi je situacija teška, ka kriva rijeka.“

Teškoće stvarnog svjeta Isufu su olakšavali zadnje dvije godine ljudi iz udruge „Most“, koji su ga primili u svoje prihvatilište, i prijatelji iz internet kluba „100 D“ koji su ga, da zaboravi teškoće stvarnog, obučili da sudjeluje u virtualnom svijetu:

„Pa malo radim na kompjuter, zanima me nešto za vidjeti i zabaviti, tako da ne prolazi vrijeme na prazno.“

Isuf, jedan od tisuća zaboravljenih u tranzicijskim bespućima, zaigrao je na lutriju, koju bismo mogli nazvati - Hrvatska kakva je nekad bila. Siromah je zatražio jedan od 29 stanova, koji je Split ove godine udijelio socijalnim slučajevima i beskućnicima. I dobio ga je. Ključeve za stan od 40 m2, u novogradnji u Solinu pokraj Splita, uručio mu je gradonačelnik Zvonimir Pulić:

„Drago mi je da je Isuf napokon našao krov nad glavom, do sada je u prihvatilištima bio, za beskućnike smještan i tako na razne načine. Sada zaista ima pravi stan pa se onda može i oženit kad je riješio ovaj osnovni problem. Vjerojatno će sad biti kandidatkinja.“

Isuf je pomno razgledao stan od 40 m2:

„Sve sam vidio i zadovoljan sam. I sve to je super kad usporedim kako sam bio na ulici beskućnik, bez svega i kad vidim odjedanput to tu.“

Bivšem beskućniku stan opremaju donatori i prijatelji:

„Dobio sam više nego što mi treba. I kad vidim sve ovo, nisam ni vjerovao da ću dobiti baš toliko i to mi je super.“

Isuf je prije 12 godina govorio da mu je život krenuo kao kriva rijeka. Danas, i njemu i njegovim susjedima je njihova rijeka u blizini, Jadro, sa koje se Split napaja, počela dobijati novi tijek:

„Počela se ispravljati.“
XS
SM
MD
LG