Dostupni linkovi

Vanjskotrgovinski deficit BiH u porastu


Vanjskotrgovinski deficit je u decembru znatno porastao i iznosio je milijardu i 40 miliona konvertibilnih maraka. U Vanjskotrgovinskoj komori objašnjavaju to naglim povećanjem uvoza zbog uvođenja PDV-a i upozoravaju da bi moglo doći do krize ukoliko se ovaj negativni trend nastavi i u ovoj godini. Petar Milanović, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore:

“U svakoj mjeri kada država ne pronađe odgovarajuće rješenje dešavaju se ovakve stvari kao što se sada desilo, a to znači jedan povećan uvoz - u ovom slučaju tačno se vidi po zemljama, po vrstama roba koje su privrede brže reagovale. Brže su reagovale preduzeća, institicije, zemlje iz okruženja koje imaju svoje kompanije u BiH. Naša država nije našla odbrambeni mehanizam za to i zato smo se našli dijelom u ovakvoj krizi u 12. mjesecu.”

Deficit za proteklu godinu dostigao je cifru od 7 milijardi konvertibilnih maraka. Prema pokazateljima ove institucije, 10 preduzeća - najvećih izvoznika u BiH - uglavnom su preduzeća kojima upravljaju stranci. Vlast, kažu u Komori, nije učinila dovoljno u stvaranju ambijenta za razvoj malih i srednjih preduzeća, te će se ovaj trend nastaviti. Milanović ocjenjuje i da će nesistematičan pristup uvođenju PDV-a imati za posljedicu socijalne udare:

“On je trebao da bude razvojan u onom dijelu da bi stimulisanjem domaće proizvodnje se uticalo na pad cijena i na povećanu konkurentnost naših preduzeća sa svojim robama na domaćem tržištu. Taj mehanizam je trebalo da profunkcioniše i da dijelom smanji socijalne udare. Međutim, s obzirom da budžeti nisu usvojeni, s obzirom da nije uopšte realno očekivati bilo kakva subvencioniranja u tom dijelu, sigurno je za očekivati da će doći do socijalnih udara.”

U Vanjskotrgovinskoj komori smatraju da bi realno bilo u martu, nakon prve analize efekata ubiranja PDV-a, razmisliti o uvođenju više stopa.
  • 16x9 Image

    Mirna Sadiković

    Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

XS
SM
MD
LG