Dostupni linkovi

BiH u 2006. godini


Godina 2005. u BiH bila je obilježena ustavnim promjenama, potpisivanjem ugovora o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji, reformama odbrane i policije i neizostavnim privatizacijskim mahinacijama. Naredna godina počinje u znaku PDV-a. Čekaju nas izbori i nastavak ustavnih promjena. Hoće li u 2006. biti bolje, pitali smo vidovnjake. Mevludin Duvančić:

“BiH će za nijansu od 2005. godine malo ići nabolje. Što se tiče ovih evropskih i svjetskih institucija, donekle ćemo biti primljeni, ali ćemo i dalje biti uvjetovani sve dok se ne isporuče oni koji su optuženi za ratne zločine. Što se tiče socijalnih i drugih nemira, osobito kada se uvede ovaj porez na dodatu vrijednost, će se u dogledno vrijeme pronaći neko kompromisno rješenje. Uz pritisak domaćih sindikata, koji je u tijeku u cijeloj BiH će se napraviti jedna reforma socijalnog programa za najugroženije stanovništvo, mada je danas 99 posto stanovnika BiH ugroženo.”

Džemila Kulović:

“Taj PDV, to nekima neće odgovarati, ali koliko god sad on izgledao da nas ruši, ustvari neće nas srušiti skroz. Doći ćemo mi do jedne ivice i odatle idemo prema napretku, ako Bog da i s Božijom pomoći, bez obzira koliko on težak izgledao. To bi bilo na kraju: tresla se gora, rodio se miš.”

Vesna Marković:

“PDV mora da postoji. Vidim da će biti oslobođeno za hljeb, vidim da će biti oslobođeno za one osnovne životne namirnice, da će biti skuplja struja u ljetnjem periodu, a da će biti jeftinija u zimskom periodu.”

O ustavnim promjenama Duvančić i Markovićeva kažu:

“Ustav će se promijeniti, i što je nabitnije, bit će tri konstitutivna naroda, mada će biti jako puno problema i trzavica i čak bit će negodovanja ili na strani, recimo, gospodina Dodika i na strani Čovića i na strani Tihića i Terzića, ali oipak će se naći kompromisno rješnje. I ono što će biti je ta nekakva kantonizacija, ili u nekoj bliskoj prespektivi, tj. budućnosti, ukidanje entiteta.”

“Ja vidim u svojim vizijama da BiH mora imati jednog predsjednika, nikako, znači, tri predsjednika, samo da se trebaju usaglasiti vezano za te promjene ustavne koje moraju doći. Entiteti ostaju - to je taj balans koji, ja smatram, da treba da postoji.”

Rezultati narednih izbora u očima proroka Markovićeve, Duvančića i Kulovićeve izgledat će ovako:

“Nažalost, u oktobru opet vidim nacionalističke stranke na vlasti.”

“Sad zasad neće biti nekih velikih promjena kad su političke partije u pitanju. Imaju neke, možda socijalističke partije, da će u tom pogledu malo više prosperirati, a nacionalne stranke će ipak jenjavati.”

“Krajem naredne godine će zablistati jedna ličnost koja do sada nije bila u javnom političkom životu, koja će povesti naš narod prema jednom lijepom napretku.”

Hapšenje ratnih zločinaca i novi teroristički napadi će, prema najeminentnijem parapsihologu na Balkanu, Mevludinu Duvančiću, obilježiti narednu godinu:

“2006. će okarakterisati ipak pomake što se tiče Ševeningena, tako da će se možda time i zadovoljiti - da će većina njih tamo, oni koji budu najtraženiji bit će tamo gdje im je mjesto. Čak im je možda tamo sigurnije nego po republikama kojima se šeću. Otkrit će se mnoge zakulisne radnje oko SAD-a i njihovih zatvora. Znači, gledat ćemo ponovno one snimke koje smo gledali prije par godina - o mučenju i zlostavljanju zatvorenika. Što se tiče terorističkih napada, bit će ih opet diljem svijeta - i u Evropi i u svijetu, pa, recimo, bit će ih u Londonu, u Rimu, bit će ponovo u Njujorku itd. Sve će biti više pritiska na Blera da se trupe povuku iz Iraka u narednoj godini, što će se na neki način i uraditi, ali će ipak ići i na tu soluciju da pokušavaju opstruirati Iran u nekim sferama politike.”

Vidovnjačka pomoć građanima BiH neće mnogo koristiti. Jer i bez kristalne kugle jasno vide dno svojih novčanika i u Novoj godini. Mađioničarski trikove i gatanja građani BiH ponovo će trebati da bi preživjeli od prvog do prvog.
XS
SM
MD
LG