Dostupni linkovi

Akcija hapšenja završila smrću


U akciji hapšenja Dragomira Abazovića iz Bašić-kule kod Rogatice, osumnjičenog za ratne zločine, ranjeni su njegova supruga Rada, koja je podlegla ranama, te sin Dragoljub. Dragomir je, prema riječima glasnogovornika EUFOR-a, pucao sam u sebe. U akciji, izvedenoj na zahtjev Kantonalnog suda u Sarajevu, učestvovali su lokalna policija i EUFOR.

Rada Abazović preminula je od posljedica ranjavanja u akciji EUFOR-a u okolini Rogatice, izjavio je direktor Kliničkog centra u Foči, Veljko Marić. Na odjelu intenzivne njege je i 11-godšinji Dragoljub Abazović, nad kojim je izvršen operativni zahvat, jer je imao povrede od vatrenog oružja na stomaku. Treće povrijeđeni Dragomir Abazović, koji ima povredu glave od vatrenog oružja, je na odjelu radiologije.

Dragomir Abazović, osumnjičen za ratne zločine, njegov sin i supruga ranjeni su u akciji koju su izveli pripadnici EUFOR-a u mjestu Bašić-kula, u općini Rogatica. Glasnogovornik EUFOR-a, Džem Tomas, kaže da je do oružanog incidenta došlo nakon što je pucano na trupe EUFOR-a, koje su u akciji pružale potporu lokalnim vlastima:

“Akcija je izvedena protiv Dragomira Abazovića na zahtjev Kantonalnog suda Sarajevo. Tijekom pripreme akcije sa lokalnom policijom Rogatice, na EUFOR -ove trupe je pucano i vatra je uzvraćena. Tokom pucnjave dvije su osobe u kući povrijeđene. Osumnjičeni je u nemogućnosti da pobjegne ozlijedio sam sebe.”

Šef Biroa za informiranje MUP-a RS-a, Radovan Pejić, izjavio je za naš radio da policija RS-a nije bila informirana o ovoj akciji, niti je u njoj sudjelovala:

“Policija RS-a za događaje je saznala nakon što smo dobili pozive od građana iz tog mjesta i kada nas je EUFOR obavijestio da je došlo do povrede Dragomira Abazovića.”

Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu osumnjičilo je Abazovića za ratne zločine u BiH.
XS
SM
MD
LG