Dostupni linkovi

Prva uplata novog poreza


Predstavnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH saopštili su da je prva uplata poreza na dodatu vrijednost izvršena 1. januara od strane fizičkog lica, dok je 3. januara izvršena prva uplata od strane pravnog lica u iznosu od 5.378 konvertibilnih maraka. Direktor Poreske uprave BiH, Kemal Čaušević:

“Prvu uplatu izvršilo je preduzeće Naftagas iz Gradiške, koje je za 23.151 konvertibilnu marku uvezlo lož-ulja, na to uplatilo akcizu od 8.455, a na tu 31.000 obračunat im je PDV u iznosu od 5.378 maraka.”

Zabilježen je i prvi izvoz iz BiH. Prvi izvoznik je bila Republička direkcija za izvoz naoružanja i vojne opreme Banja Luka:

“Ovo preduzeće imaće pravo na povrat ulaznog pretporeza 10. februara. Oni su izvezli robe za 2.000 eura iz BiH.”

Prva tri dana od uvođenja PDV-a u BiH nema nikakvih problema sa administrativnog ili tehničkog stanovišta. Pomoćnik direktora sektora za informacione tehnologije, Svjetlana Perković:

“Što se tiče informacionog sistema, cijela BiH je spremljena da taj PDV onako kako treba, znači u skladu sa Zakonom o PDV-u, registruje, obračunava i dalje vrši povrat.”

Na info-linije Uprave za indirektno oporezivanje, gdje se građani mogu informisati o PDV-u ili se žaliti na povećanje cijena, dnevno ima više od stotinu poziva. Do sada, kazao je Čaušević, najviše žalbi građana bilo je iz Banje Luke, a odnosile su se na povećanje cijena hljeba:

“Najčešći predmeti su ova poskupljenja koja su se desila u Banjoj Luci, odnosno poskupljenje hljeba. Moram priznati da u Federaciji poskupljenja nije bilo.”

Na povećanje cijena Uprava za indirektno oprezivanje ne može uticati, jer je to u nadležnosti entitetskih inspekcija, ali kažu da njihova služba koordinira rad s inspekcijama.
XS
SM
MD
LG