Dostupni linkovi

Timski cilj vodi ka individualnom


Bogdan Tanjević, u svijetu jedan od najpoznatijih košarkaških trenera, za Radio Slobodna Evropa govori o trenutnom stanju košarke u regiji i zbog čega su neke ekipe razočarale i “pale” na putu do Svjetskog prvenstva 2006.

RSE: Evo nas u 2006., još jednoj za košarku veoma značajnoj godini. Tvoji izabranici dobili su poziv, pa će ipak igrati na predstojećem svjetskom šampionatu.

TANJEVIĆ: Imali smo dosta sreće u tom izboru od strane FIBE i dali su nam prednost u odnosu na neke reprezentacije koje imaju bolje rezultate i čak veći tradiciju, kao što je Košarkaška federacija Rusije.

RSE: Turska je, jednako kao i Srbija i Crna Gora, razočarala na Evropskom prvenstvu, mada se prema potencijalima očekivao lagan prolaz ovih selekcija do završnice. I u jednoj i u drugoj ekipi bilo je vidljivo neslaganje, nezalaganje.

TANJEVIĆ: Pobijedile su reprezentacije koje su imale stvarno više jedinstva misli i djelovanja.

RSE: Da li su u pitanju osobne surevnjivosti, ili se radi o različitom pogledu na košarku: timskom - evropskom i, rekao bih, ovom individualističkom - američkom?

TANJEVIĆ: Tu je, prije svega, ta nesposobnost da se zaboravi neki svoj lični cilj u okviru tog timskog cilja. Timski cilj, postizanje timskog cilja zadovoljava i individualne ciljeve. Igrači vrlo često zaborave da njihov individualni rezultat se postiže samo preko timskog rezultata.

RSE: Očekuješ li da će tvoj učenik i prijatelj Svetislav Pešić, ukoliko naravno bude htio voditi ovu srbijansko-crnogorsku reprezentaciju, uspjeti da zalijepi tu solidnu ekipu? S druge strane, mogu li Hrvati u dogledno vrijeme sastaviti ovako jaku reprezentaciju kakva je bila na zadnjem evropskom prvenstvu?

TANJEVIĆ: Hrvati sad već imaju nesreću da preskaču Svjetsko prvenstvo ove godine. Sad treba čekati dvije godine, do 2007., kad se igra se igra Evropsko prvenstvo u Španiji. Moram da kažem da su imali toliko dobru i jaku ekipu da su mogli sasvim lako da osvoje i medalju i bili su na koraku od nje, imali su nesreću da jednu utakmicu već dobijenu izgube, to je utakmica koja im je odlučila sudbinu, ali po kvalitetu igre i po kvalitetu igračkog sastava imali su sva prava da se bore za medalje - i zamalo to nisu napravili. Pešić će imati jedan težak zadatak da ekipu punu frustracija učini ekipom i to je osnovni njegov zadatak. Ali, poznavajući ga, on je sposoban da to i postigne. Prema tome, broj ekstra talentovanih igrača u reprezentaciji Srbije i Crne Gore je najveći od evropskih reprezentacija i sasvim izvjesno je moguće da on postigne ponovo jedan sjajan rezultat. Slovenija koja je, recimo, imala nesreću da joj je nedostajao Udrih, koji se povrijedio u toku takmičenja, i Ožbolt, koji je vrlo značajan igrač u reprezentaciji, bi isto tako u narednim godinama mogla da napravi jedan veliki rezultat.

RSE: Ja moram reći da si ti od svih naših sportista, sportskih veterana koji žive i rade u inostranstvu najčešće i najduže u Sarajevu. U tom kontekstu i pitanje o tome kako ti izgleda ovdašnja košarka, nije tek reda radi. Može li BiH napraviti jedan kvalitetni iskorak na nekom budućem kontinentalnom ili, eventualno, planetarnom prvenstvu?

TANJEVIĆ: Da se nije dešavao svih ovih zadnjih godina jedan rasip igrača koji su rođeni i ponikli u BiH, koji bi, dakle, bili državljani BiH s pravom da nastupaju za reprezentaciju, bez kontrole Košarkaškog saveza BiH, laki izlasci, to je oštetilo poprilično reprezentaciju BiH i ona to i dan-danas plaća.
  • 16x9 Image

    Budo Vukobrat

    Novinarstvom se počeo baviti 1973. godine kao reporter u Televiziji Sarajevo. Više od 13 godina u programima RSE angažovan na novinarskim i uredničkim poslovima.

XS
SM
MD
LG