Dostupni linkovi

Uspeh evropskeptika na parlamentarnim izborima u FinskojEvropskeptična stranka Istinski Finci osvojila je gotovo petinu glasova na parlamentarnim izborima u Finskoj, čime se stvara mogućnost da u ovoj Skandinavskoj zemlji bude stvorena vlada koja će biti protiv davanja zajmova drugim zemljama Evropske unije, javljaju svetski mediji.

Prema preliminarnim rezultatima jučerašnjih izbora, konzervativna Nacionalna stranka, deo trenutne vladajuće koalicije, osvojila je najveći broj glasova, ali je njen koalicioni partner, Partija centra - koju predvodi premijer Mari Kivinemi - završila tek na četvrtom mestu, iza dve stranke koje se protive davanju zajmova.

Dok su Istinski Finci najveći pojedinačni pobednici na izborima, najveći gubitnik je premijerova Partija centra, koja je završila na četvrtom mestu, osvojivši samo 35 poslaničih mesta - 15 manje nego na prethodnim izborima 2007. godine. Ona je već saopštila da neće ući u novu vladu.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) upozorava da bi nova finska vlada, u kojoj bi se našli Socijalni Demokrati ili Istinski Finci, teoretski mogla da udari veto na paket pomoći ekonomski ugroženim zemljama kao što je Portugalija.

AP takodje ocenjuje da su finski birači zadali udarac planovima Evropske unije da spasu Portugaliju i druge zemlje opterećene dugovima.

Jirki Katinen, lider konzervativne Nacionalne stranke koja podržava evropske integracije, moraće na razgovore o stvaranju vladajuće koalicije da pozove najmanje jednu od dve evropskeptične stranke koje su se plasirale bolje od Partije centra.
XS
SM
MD
LG