Dostupni linkovi

Hartmann:Mnoge zapadne sile su htjele da Gotovinu oslobode



Florance Hartmann, bivša glasnogovornica glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, u razgovoru za slovensku POP TV izjavila je da velike zapadne sile nisu htjele da Haški sud Anti Gotovini i Mladenu Markaču odredi dugotrajne zatvorske kazne. "Neke su velesile željele da Gotovina bude oslobođen", kaže Hartmann.

"Ima mnogo onih koji smatraju da države koje sudjeluju u ratovima na svom teritoriju ne bi trebale polagati račune kada se radi o ratnim zločinima. Hrvatska je imala pravo obraniti svoju nezavisnosti i cjelovitost, ali zločinački pothvat koji je za cilj imao etničko čišćenje Srba je postojao", uvjerena je Hartman.

Bivša glasnogovornica Carle del Ponte kaže da sudsko vijeće nije udruženi zločinački pothvat dokazivalo isključivo brijunskim transkriptima, već Haag ima i druge dokaze, prije svega zakonska rješenja koja su donesena nakon 1995. godine, a kojima je izbjeglim Srbima bio zabranjen povratak. "To svjedoči da je postojala namjera da se oslobođeni teren etnički očisti", kaže Hartmann.
XS
SM
MD
LG