Dostupni linkovi

Josipović: Jasenovac najstrašnije poprište zločina


Predsednik Hrvatske Ivo Josipović istakao je u nedelju na obeležavanju 66. godišnjice proboja zatvorenika iz koncentracionog logora Jasenovac da se nikad ne sme zaboraviti da je taj logor bio najstrašnije poprište zločina.

"Istina je najjače oružje i nikada se ne sme zaboraviti da je Jasenovac bio najstrašnije popište zločina", naglasio je Josipović na komemoraciji kod spomenika Cvet u znak sećanja na 22. april 1945. godine, dan proboja zatvorenika iz jasenovačkog logora.

Komemoraciji u Spomen području Jasenovac prisustvovali su, između ostalih, premijerka Jadranka Kosor, predsednik Sabora Luka Bebić, predstavnici porodica logoraša i ambasada u Hrvatskoj.

"Važno je da danas gradimo mostove, razgovoramo s drugim zemljama, prijateljima. S ovog mesta šaljemo puruku mira, svi želimo da se događaji s mesta poput Jasenovca nikad više ne ponove", poručio je hrvatski predsednik.

Premijerka Jadranka Kosor istakla je da se "posle Drugog svetskog rata mislilo da se zlo kakvo se dogodilo u Jasenovcu ne može ponoviti, ali su se dogodili Vukovar i Sreberenica".

"S ovog mesta postavljamo pitanje hoćemo li moći prekinuti lanac zla i mržnje", rekla je Kosorova, naglasivši da je poruka iz Jasenovca da se mora okrenuti budućnosti, jer "to mesto poručuje - ne ponovilo se".

Na dan proboja 22. aprila 1945. u logoru su bila 1.073 logoraša od kojih je 600 krenulo u proboj, a slobodu je ugledao samo 91 logoraš.

Istog dana počeo je i proboj zatvorenika dela logora Kožare, u selu Jasenovac, gde je od 167 zatvorenika njih 11 preživelo proboj.
XS
SM
MD
LG