Dostupni linkovi

Zagreb: Krivična prijava zbog cepanja zastave EU


Zbog cepanja zastave Evropske unije u Zagrebu tokom protesta podrške hrvatskim generalima Ante Gotovini i Mladenu Markaču krivično će biti gonjena dva demonostranta, saopštila je u nedelju hrvatska policija.

Zbog krivičnog dela povrede ugleda strane države i međunarodne organizacije predviđena je zatvorska kazna od tri meseca do tri godine, ali se prema zakonu postupak preduzima na osnovu odobrenja državnog tužioca koji takvo odobrenje može da izda posle pribavljenog pristanka države, međunarodne organizacije ili osobe protiv koje je počinjeno krivično delo.

Policija je navela da je više nepoznatih demonostranata u subotu demoliralo oplatu stuba na kojem se nalazila zastava EU, a zatim su je pocepali zbog čega su uhapšeni jedan 25-godišnjak i jedan 40-godišnjak, a posle kriminalističkog istraživanja pušteni su na slobodu.

S druge strane policija u Splitu utvrdila je da 33-godišnjak, koji se u subotu tokom protesta podrške Gotovini i Markaču u Splitu verbalno sukobio s gradonačelnim željkom Kerumom, nije počinio prekršaj. Posle prepirke i koškanja s Kerumom koji ga je nazvao "urbanim Jugoslovenom", mladić je priveden, ali je ubrzo pušten.
XS
SM
MD
LG