Dostupni linkovi

U Mađarskoj održan veliki protest protiv mjera štednje


Oko 10 000 mađarskih policajaca, vatrogasaca, vojnika i carinskih službenika protestovalo je danas u centru Budimpešte zbog vladinih mjera štednje.

Vlada stranke Fideš, koja je došla na vlast 2010. godine sa dvotrećinskom većinom u parlamentu, pokrenula je paket fiskalnih reformi prošlog mjeseca kako bi kontrolisala budžetski deficit.

Mjere uključuju skraćenje roka dobijanje pomoći za nezaposlene, izmjene propisa za odlazak u invalidsku penziju kao i ukidanje prevremenog penzionisanja kako bi se održao deficit ispod tri odsto od društvenog bruto proizvoda, što je "plafon" EU.

Sindikati policije, vojske, vatrogasaca i carinskih službenika udružili su se u demonstracijama ispred zgrade parlamenta zahtjevajući od vlade da zadrži aktuelne penzione propise.

Oni takođe žele povećanje plata kao kompenzaciju za godine zamrznutih plata kao i zadržavanje visine penzija.

Demonstranti, koji su se okupili ispred zgrade parlamenta, razbijali su hidrante, bacali dimne bombe i oglašavali se sirenama.

Sindikati su najavili nastavak protesta dok se ne postigne dogovor sa vladom o njihovim zahtjevima.

Demonstracije su uslijedile dan nakon što su hiljade civila izašli na ulice Budimpešte izražavajući protivljenje planovima vladajuće stranke da izmjeni Ustav, za koji kritičari kažu da će oslabiti ravnotežu između izvršne, zakonodavne i sudske vlasti.
XS
SM
MD
LG