Dostupni linkovi

Međunarodne organizacije: Referendum u RS opasan korak


Referendum u Republici Srpskoj /RS/ o nametnutim odlukama visokog predstavnika predstavljao bi "opasan korak nazad" u realizaciji evropskih i evroatlantskih ambicija BiH, navodi se u deklaraciji koju je objavio Odbor predstavnika međunarodnih organizacija.

Deklaraciju su potpisali predstavnici Savjeta Evrope, Kancelarije rezidentnog koordinatora UN, NATO-a, EUFOR-a, OEBS-a, Delegacije EU, EUPM-a, UNHCR-a i Haškog tužilaštva, saopšteno je iz kancelarije specijalnog predstavnika EU.

U Deklaraciji se navodi da Odbor predstavnika međunarodnih organizacija insistira na punom poštivanju Dejtonskog sporazuma i odluka visokog predstavnika, "zahvaljujući čemu su ostvarene mnoge reforme potrebne da bi BiH krenula prema EU i NATO-u".

"Osnivanje Suda prije 10 godina bio je važan korak naprijed u prevazilaženju izazova fragmentiranog pravosudnog sistema u BiH u pogledu nekih od najozbiljnijih krivičnih djela, uključujući organizovani kriminal i terorizam, te kasnije i ratne zločine", navodi se u Deklaraciji.

U deklaraciji se dodaje da nema osnova za tvrdnje da su Sud i Tužilaštvo BiH nezakonite institucije, te da Ustav BiH omogućava državi da formira institucije koje su joj potrebne za vršenje ustavnih dužnosti.

"Zakone koji regulišu rad ovih institucija usvojio je parlament BiH, uključujući i predstavnike Republike Srpske. Ustavni sud BiH je dva puta svojim odlukama podržao ustavni status `Zakona o Sudu BiH`. Venecijanska komisija Savjeta Evrope je na sličan način podržala Sud BiH", navodi se u Deklaraciji.

Odbor ističe da raspisivanje referenduma s ciljem osporavanja nadležnosti ovog suda ne bi promijenilo ove činjenice i dodaje da Ustav RS predviđa mogućnost referenduma samo o pitanjima koja spadaju u njenu nadležnost, a da legitimnost državnih institucija nije takvo pitanje.

"Referendum o legitimnosti sudskih tijela na državnom nivou u BiH poslao bi jasnu poruku da se sada dovodi u pitanje osnovni princip vladavine prava. Ovo bi, takođe, nanijelo štetu evropskim ambicijama BiH, s obzirom na činjenicu da je efikasno i nezavisno sudstvo ključni element za pristupanje EU", navodi se u dokumentu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u RS na kome bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH.
XS
SM
MD
LG