Dostupni linkovi

Čileansko pravosuđe naredilo eksumaciju Salvadora Aljendea


Čileansko pravosuđe je u petak naredilo ekshumaciju ostataka bivšeg čileanskog predsjednika Salvadora Aljendea, u okviru istrage koja je nedavno ponovo otvorena kako bi se utvrdilo da li je on izvršio samoubistvo ili je ubijen za vrijeme državnog udara 11. septembra 1973.

Sudac Mario Carroza je prihvatio zahtjev koji je u srijedu predala porodica bivšeg svrgnutog socijalističkog predsjednika i ekshumacija bi trebalo da se izvede "u drugoj polovini maja", izjavio je agenciji AFP glasnogovornik
sudske vlasti.

Čileanski socijalisitički predsjednik od 1970. godine, Aljende je ubijen iz vatrenog oružja u predsjedničkoj palači u Santjagu bombardiranom iz zraka za vrijeme puča koji je izveo general Augusto Pinoče. Imao je 65 godina.

Kratko nakon njegove smrti, obavljena je autopsija u vojnoj bolnici u Santjagu i, prema verziji vlasti i prema svjedočenjima, on se ubio hicem ispaljenim ispod brade. I sama Aljendeova porodica zagovara tezu o samoubistvu.

Pravosuđe je u januaru otvorilo istragu o Aljendeovoj smrti, kao i o 725 drugih zločina u vrijeme diktature od 1973. do 1990. godine, koji nisu nikada procesuirani jer nije bilo tužbi. Za vrijeme diktature je bilo 3.100 mrtvih i nestalih.
XS
SM
MD
LG