Dostupni linkovi

Hag: izricanje presuda Gotovini, Čermaku i Markaču



Haški sud objavit će danas u 11.00 sati presudu u predmetu protiv trojice hrvatskih generala Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženih za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio tokom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.

Sud je najavio da će sudnica I biti rezervisana gotovo tri sata za izricanje presude. U sudskom vijeću koje je vodilo suđenje i koje će izreći presudu su nizozemski sudac Alphons Orie, Latvijac Uldis Kinis i Elisabeth Gwaunza iz Zimbabvea.

Tužioci su u završnim riječima u avgustu prošle godine tražili da se trojicu generala proglasi krivima i generala Gotovinu osudi na 27, generala Markača na 23 i generala Čermaka na 17 godina, a advokati optuženih su u završnim riječima pozvali sudsko vijeće da ih oslobode svake krivnje.

Ukoliko sudsko vijeće donese oslobađajuću presudu ili osuđujuću presudu s vremenskom kaznom koja približno odgovara vremenu provedenom u pritvoru dosadašnja je praksa Haškoga suda da se osobe puštaju na slobodu, bez obzira na mogući žalbeni dio postupka.

Suđenje je počelo 11. marta 2008., a posljednji svjedok izveden je 11. juna prošle godine. Na suđenje su potrošena ukupno 303 radna dana u kojima je tužiteljstvo izvelo 81 svjedoka, a obrane trojice generala ukupno 57 svjedoka. Sudsko je vijeće pozvalo sedam svojih svjedoka.
XS
SM
MD
LG