Dostupni linkovi

Countryman: Referendum u RS direktan napad na državu BiH


"Odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj za izjašnjavanje građana ovog entiteta da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, predstavlja napad na centralnu formulu Dejtonskog sporazuma, te direktan napad ne samo na pravosudne organe, već i državu BiH", ocijenio je danas zamjenik pomoćnika Američkog državnog sekretara Thomas Countryman.

Countryman je danas u intervjuu koji je dao putem telefonske veze u Američkoj ambasadi u Sarajevu novinskim agencijama FENI, ONASI i SRNI, naglasio da je potrebno pregovorima i razgovorima riješiti probleme u državnim i pravosudnim organima BiH, ali da takav način nije korišten u ovom slučaju, već se priklanja pokušajima koji idu van okvira Dejtona.

"SAD ne želi napasti Republiku Srpsku niti interese građana RS, već ima obavezu da jasno iskaže svoj stav kada vidi negativnu retoriku u BiH. Ne znam tačno šta je namjera referenduma, ali kao proces on ne može dovesti do reforme pravosudnih ustanova", kazao je on.

Podvukao je da SAD ostaje dosljedan podršci centralnoj formuli Dejtonskog sporazuma - jedna država, dva jaka entiteta i tri konstitutivna naroda.
XS
SM
MD
LG