Dostupni linkovi

Draža Mihailovic sahranjen na Adi CiganlijiDržavna komisija utvrdila da je general jugoslovenske vojske i vođa četničkog pokreta Dragoljub Draža Mihailović ubijen i sahranjen na Adi Ciganliji.

Predsednik Komisije Slobodan Radovanović rekao je da je, prema podacima do kojih je došla Komisija, u neposrednoj blizini nekadašnjeg starog zatvora, 17. jula 1946. u ranim jutarnjim satima pogubljen Dragoljub Mihailović.

Reč je, kako su naveli članovi komisije, o primarnoj grobnici iz koje je njegovo telo najverovatnije, prema svedočenjima, prebačeno na drugu lokaciju.

Članovi komisije su istakli da Komisija nije našla direktne podatke o mestu i vremenu ubistva, odnosno nije došla do "pismenog traga" o tome ko je, kada i gde izvršio pogubljenje Mihailovića, već je svoj zaključak izvela na osnovu brojnih dokumenata prikupljenih iz raznih arhiva i iskaza svedoka koji su to čuli "iz druge ili treće ruke".

Pred Višim sudom u Beogradu u toku je proces za poništenje presude prekog suda kojom je 15. jula 1946. godine Mihailović optužen za veleizdaju, uz zahtev za rehabilitaciju generala Mihailovića, koji su pokrenuli njegov unuk Vojislav i više drugih predlagača.

Mihailović je pogubljen 17. jula 1946. godine, a do danas se ne zna gde su njegovi posmrtni ostaci
XS
SM
MD
LG