Dostupni linkovi

Ban Ki Mun pozvao na jedinstvo oko Libije


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun danas je na otvaranju sastanka Kontakt grupe o Libiji, pozvao međunarodnu zajednicu da bude jedinstvena u pristupu prema Libiji u kojoj bi, kako je rekao, skoro 3,6 miliona ljudi moglo da ima potrebu za humanitarnom pomoć.

Sastanak Kontakt grupe o Libiji u Dohi održava se pod zajedničkim predsjedavanjem Britanije i Katara.

Prestolonaslednik Katara šeik Tamim ben Hamad Al Tani rekao je otvarajući sastanak da libijskom narodu treba dati sredstva da se brane.

"Glavni cilj našeg sastanka je da se podrži libijski narod da bi mogao da odlučuje o svojoj sudbini.. i da se omogući libijskom narodu da se brani da bi mogao da odluči o svojoj budućnosti", rekao je katarski prestolonaslednik.

Ban Ki Mun je rekao da je najvažnije da međunarodna zajednica ostane jedinstvena prema libijskom pitanju, osvrćući se na razmimoiloženja među zapadnim saveznicima oko strategije koju treba usvojiti prema Libiji.

Britanski ministar vanjiskih poslova Vilijam Hejg pozvao je da se uspostavi "regionalni finansijski mehanizam" za pomoć pobunjenicima u Libiji.

"Nadamo se da ćemo se složiti o privremenom finansijskom mehanizmu u regionu namenjenom oblastima pod kontrolom Prelaznog nacionalnog savjeta u Libiji", rekao je Hejg danas na početku sastanka Kontakt grupe u Dohi.
XS
SM
MD
LG