Dostupni linkovi

Lajčak:U BiH zabrinjavajuće, EU protiv novog Dejtona


Visoki zvaničnik Evropske unije Miroslav Lajčak izrazio je danas u Briselu "veliku zabrinutost zbog razvoja situacije u Bosni i Hercegovini", i ukazao da EU ne smatra da
je potrebno sazivati novu međunarodnu konferenciju "Dejton plus".

Lajčak je time odgovorio na ocjene poslanika u raspravi u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta da je, zbog potpunog političkog zastoja u BIH, nužan novi skup ključnih međunarodnih činilaca, po ugledu na konferenciju i sporazum o rešenju sukoba u BiH, sklopljen 1995. u Dejtonu.

Lajčak je upozorio da je formiranje centralne vladajuće koalicije u Bosni zakočeno i da je u Federaciji BiH došlo do krize.

"U novu vladu Federacije BiH nisu uključenje dve glavne hrvatske stranke - HDZ i HDZ 1990, a to jednostavno nije dobro", rekao je izvršni direktor za istočnu Evropu i Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljno delovanje (EEAS).

"Istovremeno", kako je ukazao, "predsednik Dodik u Republici Srpskoj ide i dalje ka referendumu o državnom sudu i državnom tužiocu".

"Evropska unija mora i dalje usredsređeno paziti na stanje u Bosni i Hercegovini i idućih nedelja ćemo naglasak staviti na jačanju našeg tamošnjeg prisustva, insistirajući na uspostavljanju jednistvenog specijalnog EU i međunarodnog predstavnika u BiH", rekao je evropski zavničnik .
XS
SM
MD
LG