Dostupni linkovi

Bebić: EP podržava završetak pregovora u prvoj polovini godine


Evropski parlament podupire završetak hrvatskih pristupnih pregovora u prvoj polovini ove godine, a eventualna odgoda završetka mogla bi dovesti do porasta euroskepticizma u Hrvatskoj, izjavio je u Briselu predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Bebić se prije početka zajedničkog parlamentarnog sastanka na temu "Zapadni Balkan - prema integriranijoj Evropi", sastao s predsjednikom Evropskog parlamenta Jeržijem Buzekom."Buzek je rekao da će Evropski parlament učiniti sve da Hrvatska zaključi pregovore, a i u parlamentarnoj rezoluciji istaknuto je da je moguće završiti pregovore do kraja juna", rekao je Bebić.

Bebić je dodao da se Buzek zanimao za referendum u Hrvatskoj o pristupanju Evropskoj uniji. "Iznio sam naša stajališta da će se referendum moći provesti nakon zaključenja pristupnog sporazuma i nadu da cemo osigurati podršku hrvatske javnosti.

Ako, iz nekih razloga koji javnosti nisu posve jasni, dođe do odgode završetka pregovora, nismo sigurno da to neće dovesti do porasta broja euroskeptika.

Nadamo se da do toga neće doći", rekao je Bebić.Upitan bi li presuda trojici hrvatskih generala, Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, koja se očcekuje u petak u Hagu, mogla uticati na završetak pregovora, Bebić je rekao kako želi da na to utiče samo ispunjavanje mjerila, a eventualna reakcija hrvatske javnosti mogla bi se vidjeti na referendumu.
XS
SM
MD
LG