Dostupni linkovi

U Podgorici ponovno suđenje za Morinj


Ponovno suđenje šestorici pripadnika bivše JNA okrivljenih za ratni zločin protiv hrvatskih ratnih zarobljenika u Logoru Morinj u Boki kotorskoj, zakazano je za 14. april u Podgorici, a okrivljeni istodobno pokreću kaznenu prijavu protiv svjedoka u postupku i protiv pripadnika hrvatskih pravosudnih tijela.

Ranijom presudom višeg suda u Podgorici Mladen Govedarica, Zlatko Tarle, Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Boro Gligić i Ivo Menzalin, koji se od početka marta ponovno nalaze u pritvoru, osuđeni su na ukupno 16 i po godina zatvora, ali je tu presudu ukinuo crnogorski Apelacioni sud nakon žalbi .

Prije početka ponovnog suđenja, sutkinja podgoričkog suda Milenka Žižić, izdvojila je iz spisa izjave 147 svjedoka saslušanih pred hrvatskim pravosudnim tijelima tokom 1994. godine. U obrazloženju te odluke, sutkinja je navela da izjave svjedoka nisu pribavljene putem međunarodne pravne pomoći, te da se u spisima nalaze neovjerene preslike zapisnika o saslušanju svjedoka pred hrvatskim pravosudnim tijelima.

Ptorica okrivljenih bivših pripadnika JNA istovremno su pokrenuli kaznene prijave protiv sutkinje i zapisničarke županijskog suda u Dubrovniku te predsjednika udruženja logoraša Zdenka Bulića, kao i još protiv 31 svjedoka koji su davali izjave o Morinju.

Njima se predbacuje da su počinili kaznena djela udruživanja radi činjenja kaznenog djela, zloporabe službenog položaja i krivotvorenja službenih isprava.Kaznenu su prijavu potpisala petorica okrivljenih, dok jedan, Zlatko Tarle, još nije odlučio hoće li to učiniti.
XS
SM
MD
LG