Dostupni linkovi

Mubaraku i sinovima 15-dnevni pritvor



Bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku i njegovim sinovima Ali i Gamalu određen je 15-dnevni pritvor zbog istrage o korupciji i zloupotrebi vlasti, saopćilo je u srijedu ujutro tužilaštvo u Kairu.

"Javni tužitelj je naredio da bivši predsjednik Mubarak i njegovi sinovi Gamal i Alaa budu zadržani u pritvoru 15 dana", navedeno je u saopćenju tužiteljstva, objavljenom na Facebooku.

Mubarak (82) nalazi se na odjelu intenzivne njege u bolnici u Sharm el-Sheiku nakon što je u utorak uvečer imao srčani udar tokom ispitivanja i vjeruje se da će tu biti dok mu ne istekne pritvor. Alaa i Gamal su iz Sharm el-Sheika, gdje su ispitani, prebačeni u zatvor Tora u Kairu, javile su agencije.

Državna egipatska televizija objavila je u utorak uvečer da je Mubarak (82) odbijao jesti i piti otkad je u ponedjeljak saznao da će biti ispitivan. Prema izvještajima medija, bivši predsjednik je smješten u VIP krilu bolnice.

U saopćenju tužiteljstva, objavljenom na Facebooku, navedeno je da će biti istražene i okolnosti pod kojima je naređeno otvaranje vatre na demonstrante tokom protesta koji su trajali od 25. januara do Mubarakova povlačenja s vlasti 11. februara. Tokom protesta život je izgubilo skoro 800 ljudi. Mnogi čelnici bivšega egipatskog režima pod istragom su zbog optužbi za korupciju i zloupotrebu vlasti.
XS
SM
MD
LG