Dostupni linkovi

Evropska unija proširila sankcije Libiji



Zemlje Evropske unije suglasile su se da prošire sankcije Libiji, zamrzavanjem rada 26 tvrtki i dva privatna lica u namjeri da primoraju Moamera Gadafija da napusti vlast.

Dodatne mjere koje je EU uvela obuhvaćaju 11 energetskih kompanija, posljednjih koje su još preostale u libijskom naftnom i plinskom sektoru, a kojima sankcije ranije nisu uvedene, čime je broj tvrtki pod kaznom Unije dostigao 46.

Također, za 38 ljudi iz bliskog Gadafijevog okruženja EU je uvela zabranu putovanja u zemlje EU-a i zamrznula njihova sredstva. Nakon sastanka u Luxembourgu u utorak, ministri EU-a upozorili su Gadafija da bi protiv njega i njegovih suradnika mogle biti uvedene i nove kaznene mjere, prenosi Reuters.

"Zemlje članice (EU) nastavit će sprečavati režim da zarađuje od izvoza nafte i plina. Ukoliko bude potrebno, one će uvesti i dodatne mjere", navodi se u saopćenju nakon sastanka.

EU je pozvala je i predsjednika Jemena Alija Abdullaha Saleha da poduzme konkretne korake kako bi omogućio legitimnu i mirnu političku tranziciju i pozdravila uhićenje predsjednika Obale Bjelokosti Laurenta Gbagboa i obećanje njegovog nasljednika Alassana Ouattare da će provoditi politiku pomirenja i obnove te zemlje.
XS
SM
MD
LG