Dostupni linkovi

Danas posebna sjednica Narodne skupština RS-eNarodna skupština Republike Srpske održaće danas posebnu sjednicu na kojoj će poslanici raspravljati o "posljedicama antidejtonskog i neustavnog instalisanja pravosuđa na nivou BiH i nedjelovanju Tužilaštva i Suda BiH u predmetima ratnih zločina".

Sjednica je zakazana na prijedlog predsjednika Srpske Milorada Dodika koji je juče najavio da će Narodnoj skupštini Srpske predložiti da konstatuje da nikad nije dala saglasnost za osnivanje Suda i Tužilaštva BiH i da se ogradi od takvog formiranja institucija BiH, kao i raspisivanje referenduma o ovom pitanju u zakonskom roku.

Predsjednik RS je istakao da će njegov prijedlog referendumskog pitanja glasiti "Da li podržavate nametnute odluke visokog predstavnika, posebno zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH", a da Narodnoj skupštini ostaje da se o tome izjasni i da će nastojati da ubijedi sve poslaničke klubove.

On je najavio i da će u zaključcima parlamentu Srpske predložiti da spriječi bilo kakvu ustavnu verifikaciju prenošenja nadležnosti RS, jer parlament BiH ne može da amnestira neustavno donošenje zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH bez potrebne saglasnosti svih strana.
XS
SM
MD
LG