Dostupni linkovi

Ping pong između policije i tužilaštva


Ilustracija
Ilustracija
Kako raste pritisak Brisela da Podgorica pokaže konktretne i opipljive rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala tako policija i tužilastvo jedni na druge prebacuju odgovornost za propuste ili nečinjenja u otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela iz te oblasti.

Nije prvi put da crnogorska policiija i državno tužilaštvo jedni drugima udjeljuju lekcije šta je čiji zadatak i ko koga ometa u obavljanju svog posla.

Najnovija je izjava Vrhovne državne tužiteljke Ranke Čarapić u ponedjeljak kako je tužilaštvo napravilo izuzetne napore u izvršavanju obaveza koje je pred Podgoricu postavila Evropska komisija.

Dok je za tužilaštvo utvrdila kako svoj posao obavlja kako treba, učinke policije u oblasti otkrivanja korupcije ovako je ocijenila:
Ranka Čarapić, foto: Savo Prelević

"Mislim da policija može da bude aktivnija u tom smislu. Moram reći da svi slučajevi koji su do sada, ili bar većina su tih ozbiljnih slučajeva potekli su od NVO i anonimnih prijava i po kojima je tužilaštvo postupalo, naravno zajedno sa policijom. Ali inicijator tih slučajeva nije bila policija".


Uprava Policije međutim odbacila je kritike državne tužiteljke.

Pomoćnik direktora Milan Tomić primjetio je kako njene ocjene ne odgovaraju činjenicama i, kako je rekao, pokazuju nepoznavanje aktivnosti policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Tomić je nabrojao kako je policija na osnovu svojih operativnih saznanja izvela niz akcija pod šiframa Čivas, Orah, Mreža, Drina, Parangal, Afrodita i Magnet.

No među pobrojanima nema afere Zavala koja je mjesecima bila dežurna tema u dijelu podgoričke štampe ili posljednjeg slučaja fabrike u Mojkovcu u kojoj su navodno nelegalno proizvedene cigarete, a na koje je reagovano tek poslije novinskih napisa.

Nedopustiva hrabrost

Da li je na djelu svojevrsni ping pong prebacivanja odgovornosti ili svaljivanja krivice tužilaštva na policiju i obratno i kako se to može odraziti na ispunjavanje zahtjeva Brisela u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala?

Član skupštinskog odbora za bezbjednost i odbranu iz Demokratske partije socijalista Obrad Mišo Stanišić na odnose policije i tužilaštva ne gleda tako.

"Ja mislim da je u pitanju dobra želja i tužilaštva i tužioca i Uprave policije da se zahtjevi Evropske unije na što bolji i kvalitetniji način ispune. Izjave i gospođe tužioca i predstavnika Uprave policije mislim da potvrđuju da saradnja postoji i u njihovim izjavam ni jednom riječju nije rečeno da nema saradnje. Da li ta saradnja treba da bude veća, mislim da treba", ocjenjuje on.

Jonica: U ovom momentu su svi odgovorni, jer mi nemamo rezultata.

Funkcionerka najjače opozicione SNP Snežana Jonica pak konstatuje kako je evidentno da sve tri osnovne karike u lancu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije: policija, tužilaštvo i sudstvo već godinama izbjegavaju odgovore o potrebnim rezultatima i ukazuju na slabost drugih karika.

"U ovom momentu su svi odgovorni, jer mi nemamo rezultata. Kada budemo imali rezultata ili kada budemo došli u situaciju da se u konkretnim akcijama neko isključi i pokaže direktnu odgovornost onda ćemo moći i da adresiramo kritiku. Ono što je zabrinjavajuće u trenutku kada zaista više nemamo vremena za čekanje, kada treba da pokažemo rezultate ponavlja se priča i od prošle i od pretprošle godine što znači da nijesmo otišli ni korak naprijed. Očigledno ili nijesmo shvatili ili ne želimo da shvatimo poruku EU da se moraju imati mjerljivi rezultati, ne samo priče i fingiranje", smatra Jonica.

Član Odbora za bezbjednost iz opozicione Nove srpske demokratije Goran Danilović pravi, međutim razliku među nosiocima odgovornosti i glavnu krivicu svaljuje na državnu tužiteljku Ranku Čarapić od koje očekuje konačan izvještaj pred odborom i koju smatra najslabijom karikom u borbi protiv organizovanog kriminala.

"Ni pod razno ne držim stranu Upravi policije. Mislim da su takođe jedan od ključnih problema na našem putu ka Evropskoj uniji ali potpuno sam ubijeđen da državni tužilac nema ni jedno opravdanje pa ni u takvoj Upravi policije za svoj apsolutni nerad i nehat, nesposobnost i neprofesionalnost, jer ne treba dobra saradnja sa policijom ili sa Agencijom za sprječavanje pranja novca pa da državni tužilac izjavi kako zna da ljudi koji pripadaju organizovanom kriminalu umiju da mu cijene bilo šta. Za to treba imati samo nedopustivu hrabrost",
zaključuje Danilović.
XS
SM
MD
LG