Dostupni linkovi

Obala Slonovače:Francuzi priveli Gbagboa


Francuske specijalne snage privele su lidera u Obali Slonovače Lorena Gbagboa i predale ga vođama opozicije, nakon što su francuski tenkovi izvršili proboj prema njegovoj rezidenciji, izjavio je danas Gbagbov savjetnik u Francuskoj.

"Gbagboa su uhapsile francuske specijalne snage u njegovoj rezidenciji i on je predat liderima pobunjenika", rekao je Rojtersu ovaj izvor.

Francuski vojnici danas su prvi put ušli u najveći grad Obale Slonovače Abidžan od kada se vode sukobi između pristalica Lorena Gbagboa, koji odbija da prizna izborni poraz, i snaga ljalnih međunarodno priznatom predsjedniku Alasaneu Uatari.

Francuski helikopteri gađali su Gbagbovu rezidenciju, poslije napada njegovih snaga na službenike UN i civile.

Dopisnik agencije AP sa lica mjesta vidio je 25 vojnih vozila, uključujući tenkove i oklopne transportere kako napuštaju francusku vojnu bazu.

Sukobi su se dogodili nakon što je Uatara pozvao na otvaranje banaka i preduzeća poslije nekoliko sedmica intenzivnih borbi u Abidžanu, koji je trgovinska prijestonica Obale Slonovače.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun i francuski predsjednik Nikola Sarkozi juče su odobrili napade, koji su trajali do kasno u noć, optužujući Gbagboa da koristi teško naoružanje protiv civila u pokušaju da ostane na vlasti, četiri mjeseca nakon što je na izborima izgubio od Uatare.
XS
SM
MD
LG