Dostupni linkovi

EK: Bolji položaj Crne Gore na finansijskom tržištu


Evropska komisija (EK) istakla je da je položaj Crne Gore na svjetskom finansijskom tržištu poboljšan pošto je rejting agencija "Mudis" (Moody's) dala povoljniju ocjenu za
kreditnu sposobnost zemlje, a što je i potvrđeno 1. aprila uspešnim
plasmanom crnogorskih državnih obveznica u vrednosti od 180 miliona
evra.

To je navedeno u najnovijoj ekonomskoj analizi EK u kojoj se ukazuje na to da je, posle duge recesije, bruto domaći proizvod (BDP) Crne Gore u prošloj godini porastao za 1,1 odsto što je procjena i Međunarodnog monetarnog fonda.

Crna Gora je, dodaje se u analizi u koju je imala uvida agencija Beta, početkom aprila okončala i prvu rundu pregovora o sporazumu s Evropskim udruženjem za slobodnu trgovinu - EFTA.

Takođe se navodi da je snažan godišnji rast od 23,3 odsto zabilježen u domaćoj nedavno rekonstruisanoj industriji.

Nezaposlenost je u Crnoj Gori dostigla 12,1 odsto radno sposobnog stanovništva, a u prvom kvartalu ove godine i porasla na 12,5 odsto.

"U 2010. je zabeležen umjeren rast neto plata od 3,5 odsto", a vlada u Podgorici je predložila zakonske dopune u cilju dalje veće fleksibilnosti tržišta radne snage.

Oporavak industrije je doveo i do rasta izvoza od 20 odsto, dok je uvoz praktično stagnirao.U prošloj godini je deficit crnogorske razmene sa svetom nešto smanjen i iznosio je 43,5 odsto BDP, dok je manjak u platnom bilansu bio 25,6 procenta BDP.

"Neto priliv stranih direktnih investicija (FDI) je u 2010. dostigao 18 procenata BDP uprkos izostanku krupnijih aranžmana u privatizaciji", navodi se u izveštaju.

Inflacija je u Crnoj Gori prošle godine iznosila 0,5 odsto, pored ostalog "zahvaljujući smanjenju cijena hrane zbog povoljnog valutnog kursa u odnosu na Srbiju, kao i zbog smanjenja cijena električne energije".

EK dodaje da je, međutim, u prva dva meseca ove godine došlo do skoka godišnje inflacije od dva odsto zbog naglog poskupljenja hrane i nafte na svetskom tržištu. Budžetski deficit vlade u Podgorici je iznosio tri odsto BDP, a javni dug 42 odsto BDP, u odnosu na 38 odsto prethodne godine.
XS
SM
MD
LG