Dostupni linkovi

Hrvatska će učestvovati u obilježavnju godišnjice nesvrstanih


Hrvatska planira da učestvuje na obilježavanju 50. godišnjice Pokreta nesvrstanih u septembru u Beogradu, izjavio je danas agenciji Beta portparol hrvatskog
Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun.

"Činjenica da je Republika Hrvatska zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji ne sprečava razvoj odnosa sa zemljama članicama Pokreta nesvrstanih, u kojem Hrvatska ima status posmatrača", istakao je Dragun.

On je naveo da je u toku donošenje odluke o tome na kom će se nivou učestvovati na skupu.

Prema njegovim riječima, učestvovanjem na različitim međunarodnim i regionalnim skupovima, pa tako i na sastancima Pokreta nesvrstanih, može se dodatno doprineti boljem međusobnom razumijevanju između država, kao i jačanju političke, privredne i multilateralne saradnje po brojnim pitanjima od globalne važnosti.

Dragun je za agenciju Beta ocijenio da je takav pristup komplementaran s budućim hrvatskim članstvom u EU i učestvovanjem u sukreiranju i sprovođenju Zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU.

Pedeseta godišnjica Pokreta nesvrstanih biće obelježena 5. i 6. septembra u Beogradu, a očekuje se učešće predstavnika svih država bivše Jugoslavije čiji je nekadašnji predsjednik Josip Broz Tito bio jedan od osnivača Pokreta.
XS
SM
MD
LG