Dostupni linkovi

Tužiteljstvo: Optuženi sudionici udruženog zločinačkog poduhvata


Fotografija Jovice Stanišića zajedno s vođama pobunjenih Srba u Hrvatskoj - Milanom Babićem i Goranom Hadžićem prikazana u sudnici 11. travnja 2011.
Fotografija Jovice Stanišića zajedno s vođama pobunjenih Srba u Hrvatskoj - Milanom Babićem i Goranom Hadžićem prikazana u sudnici 11. travnja 2011.
Haško tužiteljstvo pozvalo je suce da odbace zahtjev obrane za puštanjem bivšeg srbijanskog obavještajca Franka Simatovića po pravilu 98 bis. Spomenutim pravilom se predviđa rasprava nakon iznošenja dokaznog postupka tužiteljstva tijekom čega obrana može zatražiti oslobađanje optuženih.

Nakon što je to učinila Simatovićeva obrana, a obrana prvooptuženog Jovice Stanišića ne, haško tužiteljstvo je izvelo svoju argumentaciju tijekom koje je podsjetilo na dosad izvedene dokaze o stvaranju paravojnih, specijalnih postrojbi koje su korištene za etničko čišćenje u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini.

„Stanišić i Simatović bili su nerazdvojni“, objasnio je tužitelj Alan Weber - zašto se osvrnuo i na dokaze vezane uz prvooptuženog Stanišića iako se njegova obrana odlučila ne izvoditi argumentaciju po pravilu 98 bis.

Navodeći niz dokumenata i materijala uvrštenih u sudski spis tužiteljstvo je objasnilo svoje teze o udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem su optuženi sudjelovali kao voditelji srbijanske tajne službe DB-a, (Državne bezbjednosti), uspostavljanjem kampova za obuku specijalnih paravojnih skupina.



„Tužiteljstvo bi htjelo reći u ovom trenutku, da točno pominje centre za obuku u Golubiću, Plitvicama, Petrovoj Gori... Iloku, Doboju, Šamcu, Bjelini... Nakon što su dobili obuku i logističku podršku srbijanskog DB-a specijalne jedinice koje su obučavane na tim lokacijama počinjavale su zločine. Npr.oni odgovorni za zločin u Saborskom obučavani su u Golubiću“, naveo je tužitelj Weber.



Korišteni Mladićevi dnevnici

Tužiteljstvo je koristilo dnevnike generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, odnosno zabilješke sa sastanaka, prema optužnici članova udruženog zločinačkog poduhvata.

„Stav je tužiteljstva da od 1991. do 1995. ove konkretne jedinice pod kontrolom srbijanskog DB-a djelovale su u koordinaciji sa JNA (jugoslavenska narodna armija) i VRS-om (Vojskom Republike Srpske), zajedno sa jedinicama TO (Teritorijalne obrane) i paravojnim snagama tijekom napada na općine u Hrvatskoj i Bosni“,
izjavio je Weber.

Haško tužiteljstvo podsjetilo je i na dosadašnje iskaze insajdera, pripadnika raznih jedinica, koje su djelovale pod zapovjedništvom optuženih. Kao što su: Crvene beretke", "Škorpioni", Arkanovi "Tigrovi", "Knindže", pripadnici Martićeve policije, kao i milicija tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.



Za utorak su predviđene replike obiju strana u postupku na argumentaciju iznesenu tijekom rasprave po pravilu 98 bis. Nakon toga suci će odlučiti o nastavku procesa, odnosno – hoće li obrana početi s iznošenjem svojih dokaza.

Ovaj tjedan u Den Haagu počelo je i izvođenje dokaza obrane u slučaju protiv bivših visokih policijskih dužnosnika Republike Srpske Miće Stanišića i Stojana Župljanina, dok je za petak zakazana presuda protiv hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG