Dostupni linkovi

Češki predsjednik Klaus odbija da primi ostavke u vladi Nečasa


Češki predsjednik Vaclav Klaus saopštio je danas da odbija da prihvati ostavku ministra saobraćaja Vita Barte, koji je u centru skandala koji je počela da istražuje
policija.

Takođe neće prihvatiti i eventualni prijedlog za smjenjivanje još dvojice ministara iz stranke Javne stvari, koji mu u zamak Hradčani nosi premijer Petr Nečas sve dok mu premijer ne predstavi jasan plan kako zamišlja da reši najnoviju krizu.

"Ne želim da se ponovi bezvlašće ili da zemlja nema političku vladu", rekao je danas novinarima Klaus i dodao da je njegov interes stabilnost zemlje a ne neorganizovani haos.

Vlada čeških konzervativaca sa dvije manje stranke desnice i centra našla se za svega godinu dana na vlasti na ivici raspada pošto je na videlo izašlo da je Barta plaćao ćutnju poslanika o finansijama svoje stranke i lojalnost, između ostalog i u većim sumama u gotovini kršeći tako i zakon o pranju prljavog novca.

Mediji su prošle nedelje objavili i plan Barte iz 2008. godine da preko neke manje političke stranke dobije politički uticaj kako bi njegova bezbjednosna agencija ABL obezbijedila uspeh u javnim nabavkama.
XS
SM
MD
LG