Dostupni linkovi

Njemačka upozorava da će Grčkoj trebati dodatna pomoć


Njemačka je upozorila da bi Grčkoj mogla biti potrebna dodatna pomoć, prenosi Blumberg.

Ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da nije jasno hoće li Grčkoj, zemlji u kojoj su korijeni jednogodišnje dužničke krize, biti potrebne nove olakšice uslova otplate dugova ili snižavanje kamata kako bi povratila fiskalno zdravlje.

"Mi, kao ni grčka vlada i tamošnje kolege ne možemo sa sigurnošću da kažemo da li je pomoć dovoljna", rekao je Šojble nakon sastanka ministara finansija EU u Mađarskoj.

Sumnje Njemačke u suprotnosti su sa zvaničnim stavom da je Grčka na pravom putu. Prošlonedjeljno povećanje kamatnih stopa prvi put u gotovo tri godine donosi nove oblake nad slabe ekonomije.

Drugi zvaničnici, uključujući predsjednika Evropske centralne banke Žan-Klod Trišea, odbili su tvrdnje da Grčka možda neće biti u stanju da otplati dug i uvjeravaju da će rezanje budžeta, povećanje poreza i prodaja imovine vrijedne 50 milijardi eura biti dovoljni za oporavak zemlje.

Ministri eurozone produžili su važenje paketa pomoći vrijednog 110 milijardi eura sa tri na sedam i po godina, a ujedno su srezali prosječnu kamatnu stopu za jedan odsto - na otprilike 3,5 odsto.
XS
SM
MD
LG