Dostupni linkovi

Makedonska vlada tvrdi da nema tajnih pregovora o imenu


Makedonska Vlada odbacila je tvrdnje medija da se vode tajni pregovori sa Grčkom u vezi sa imenom makedonske države.

"Te tvrdnje ne odgovaraju istini. One imaju za cilj da pomognu nekom drugom, a ne Makedoniji", saopšteno je iz Vlade.

Skopski mediji objavili su u subotu da Atina i Skoplje vode tajne pregovore o imenu, ali ne na zvaničnom nivu između institucija, već posredstvom tajnih emisara.

Prema medijskim nmavodima, inicijator tih pregovora, koji su u poodmakloj fazi, je američki pomoćnik državnog sekretara Tomas Kantrimen.

U pregovorima se razmatraju imena "Sjeverna Makedonija", "Vardarska Makedonija" i "Gornja Makedonija".

Počasni predsjednik VMRO-Narodne partije Ljupčo Georgievski izjavio je da nova vlada koja će biti formirana nakon izbora treba da riješi problem sa imenom, budući da će imati legitimitet građana.

On smatra da problem treba riješiti politički, a ne organizovanjem referenduma.

"Još prije tri godine sam rekao da u imenu Sjeverna Makedonija ne vidim narušavanje nacionalnog identiteta. Smatram da je to najpatriotskije ime za Republiku Makedoniju", izjavio je on za današnji skopski "Utrinski vesnik".

Makedonsko ime i istorija, posebno poslije raspada Jugoslavije 1991. godine, postalo je predmet rasprave između Atine i Skoplja. Ključni grčki argument je da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grci tako nazivaju svoju sjevernu oblast.

Pregovori o izlažanju rješenja spora između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.UN su radi rješavanja problema imenovale Metju Nimica za specijalnog posrednika, koji je do sada održao više sastanaka sa predstavnicima dvije strane i iznio nekoliko prijedloga.
XS
SM
MD
LG