Dostupni linkovi

NATO pozdravlja prijedlog Afričke unije o primirju u Libiji


NATO se upoznao sa prijedlogom Afričke unije o uspostavljanju prekida vatre u Libiji i pozdravlja sve inicijative koje vode ka zaustavljanju nasilja protiv civila,
saopštila je danas portparolka Alijanse Oana Lungesku.

"Upoznali smo se sa predlogom Afričke unije o uspostavljanju prekida vatre. Od početka krize u Libiji, NATO je u stalnom kontaktu sa Afričkom unijom i drugim regionalnim i međunarodnim organizacijama", navodi Rojters.

"Oduvek smo stavljali jasno do znanja da kriza (u Libiji) ne može da ima isključivo vojno rešenje", navodi se u saopštenju i dodaje da NATO pozdravlja sve napore koji "vode ka okončanju nasilja protiv civilnog stanovništva u Libiji".

Kako je sinoć izjavio južnoafrički predsjednik Džejkob Zuma, režim libijskog lidera Moamera Gadafija prihvatio je "mapu puta" koju je predložila Afrička unija kako bi se našlo mirno rješenje sukoba u Libiji.

"Gadafijeva delegacija prihvatila je 'mapu puta' koju je predložila Afrička unija. Predloženo rešenje biće detaljno navedeno u saopštenju", kratko je rekao Zuma novinarima u Tripoliju.

Najavljeno je i da će delegacije Afričke unije danas boraviti u Bengaziju, uporištu pobune na istoku zemlje, gdje će pokušati da pobunjenike nagovori da polože oružje što se ocjenjuje delikatnom misijom jer su Gadafijevi protivnici već odbacili svaku mogućnost primirja koje podrazumijeva njegov i ostanak njegovih sinova na vlasti.
XS
SM
MD
LG