Dostupni linkovi

Poljska obeležava godišnjicu nesreće kod Smolenska


Poljska u nedelju obeležava godišnjicu avionske nesreće u Rusiji, u kojoj su poginuli predsednik Leh Kačinjski i desetine drugih visokih poljskih zvaničnika.

Jutros u 8.41 čas, trenutku kada se dogodila nesreća u blizini zapadnog ruskog grada Smolenska, predsednik Bronislav Komorovski odao je poštu svom prethodniku i 95 drugih žrtava ispred spomenika u crkvi u Varšavi.

Bivši premijer i brat blizanac poginulog predsednika Jaroslav Kačinjski bojkotovao je zvanične ceremonije odavanja pošte, naglašavajući duboke političke i lične podele u društvu Poljske.

Delegacija Poljske, predvođena Lehom Kačinjskim, pre godinu dana krenula je na obeležavanje godišnjice ubistva oko 22.000 zarobljenih poljskih oficira u Katinskoj šumi u Rusiji kada se dogodila nesreća.

U međuvremenu, Rusija je izazvala diplomatski skandal.

Porodice žrtava postavile su ploču u Smolensku sa natpisom na poljskom jeziku u kome navode da su zvaničnici poginuli pokušavajući da obeleže 70-godišnjicu "sovjetskog genocida protiv ratnih zarobljenika, oficira armije Poljske".

Međutim, ruske vlasti zamijenile su ploču stavivši kraći tekst, i na ruskom i poljskom, sa akcentom na avionskoj nesreći, ne pominjući masakr u Katinskoj šumi.
XS
SM
MD
LG