Dostupni linkovi

NATO uništio glavne libijske zalihe municije


Pobunjenici napuštaju grad Adždabija, 5. april 2011.
Pobunjenici napuštaju grad Adždabija, 5. april 2011.
Avioni NATO uništili su u nedelju 11 tenkova snaga odanih Moameru Gadafiju koji su se kretali prema Adždabiji na istoku zemlje, i još 14 oko Misurate na zapadu zemlje, rekao je zvaničnik Alijanse u Briselu.

"Oko 9 časova jutros udarima NATO, uništeno je jedanaest tenkova na putu za Adždabiju, a napadi će se nastaviti tokom dana i noći",
rekao je zvaničnik agenciji Frans pres.

"Očigledno situacija u Adždabiji je teška i snage Gadafija napadaju grad teškim naoružanjem", rekao je on.

Bučard: Vojnici su primetili taktiku sakrivanja pobunjenika iza žena i dece.
NATO snage uništile su glavne zalihe municije, kao i veliki broj oklopnih vozila u najnovijim napadima na Libiju.

"Osim što smo eliminisali libijske izvore snabdevanja naši avioni uništili su i značajan procenat oklopnih snaga vlade", rekao je general Čarls Bučard, glavnokomandujući misije NATO u Libiji, dodavši da je misija zaštite civila otežana jer vladine snage koriste žene i decu kao ljudski štit.

"Vojnici su primetili taktiku sakrivanja pobunjenika iza žena i dece. Takvo ponašanje krši odredbe međunarodnog prava i neće biti tolerisano", rekao je Bučard.

NATO avioni pogodili su magacine municije istočno od Tripolija odakle su su snabdevale snage Gadafija, koje su bombardovale Misuratu, oko 215 kilometara istočno od libijske prestonice.

Delegacija afričkih predsednika u Libiji

Zamenik ministra spoljnih poslova Libije Kaled Kaim rekao je u subotu uveče u Tripoliju da su oborena dva helikoptera pobunjenika u regionu Brege.

"NATO je dozvolio pobunjenicima da prekrše rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1973 i upotrebe borbene helikoptere u zoni zabrane leta iznad Libije",
rekao je Kaim.
Pobunjenici ispaljuju rakete, 6. april 2011.

Portparol libijskih pobunjenika izjavio je da je u subotnjem napadu Gadafijevih snaga u Misurati poginulo najmanje 30 pobunjenika.

Delegacija afričkih predsednika sastaje se u nedelju sa Gadafijem u nadi da se postigne primirje između vojske i pobunjenika.

U delegaciji su predsednici Južne Afrike, Konga, Malija, Mauritanije i Ugande, koji će predložiti i "prelazni period" tokom kojeg se očekuje usvajanje političkih reformi.

Posle Tripolija, delegacija će u ponedeljak da posetiti Bengazi, uporište pobunjenika, kojima će takođe predložiti iste mere kao i Gadafiju.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG