Dostupni linkovi

Bahrein: U pritvoru umrla dva opozicionara


Dva učesnika opozicionih protesta u Bahreinu umrla su u subotu u policijskom pritvoru posle fizičkog zlostavljanja, rekli su opozicioni aktivisti.

Bahreinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je telo Rašida Zakarija Hasana (40) pronađeno u pritvorskom centru a da je veštak utvrdio da je on preminuo usled komplikacije od srpaste anemije.

Hasan je pritvoren 2. aprila po optužnici za "podsticanje mržnje, objavljivanje lažnih vesti, zastupanje sektaštva i pozivanje na svrgavanje režima" na društevnim internet mrežama, saopštilo je ministarstvo unutašnjih poslova.

Opoziciona stranka Al-Vefak je saopštila da se smrt dogodila pod "misterioznim okolnostima".

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je i Ali Isa Saker (31) u subotu umro u policijskom pritvoru posle "stvaranja haosa u pritvorskom centru".

Nabil Radžab iz bahreinskog Centra za ljudska prava rekao je da veruje da su oba pritvorenika bili fizički i psihički zlostavljani i da su možda zbog toga umrli.

Ministarstvo je saopšilo da je Saker, uhapšen 13. marta zbog pokušaja ubistva policajca, i povređen dok je pružao otpor stražarima koji su pokušavali da ga obuzdaju.
XS
SM
MD
LG