Dostupni linkovi

Hamas proglasio vanredno stanje


Hamasova vlada na vlasti u pojasu Gaze proglasila je u subotu "vanredno stanje" za sigurnosne snage koje su pozvane da rade 24 sata dnevno zbog sukoba s izraelskom vojskom.

"Ministarstvo unutarnjih poslova je proglasilo vanredno stanje. Sve sigurnosne snage treba da rade 24 sata dnevno, kao i službe civilne zaštite i medicinske službe, kako bi zaštitile i spasile stanovnike koje je izraelski okupator uzeo za metu", saopćio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Ihab al-Ghoussein.

Oružani sukob između Izraela i Hamasa, najgori od 2009. godine, koštao je života 17 palestinaca u Gazi od četvrtak. Nastavio se u subotu ispaljivanjem palestinskih projektila i izraelskim zračnim udarima, javio je AFP.

"Izraelski neprijatelj insistira na napadima protiv Palestinaca, dok međunarodna zajednica šuti", napisao je glasnogovornik na internetskoj stranici ministarstva unutarnjih poslova.

Al-Ghoussein je optužio izraelsku vojsku da namjerno puca na ambulantna vozila i da koristi fosforne metke zabranjene prema međunarodnom pravu.
XS
SM
MD
LG