Dostupni linkovi

Barozo pozvao makedonske političare na konsenzus


Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozvao je danas u Ohridu sve makedonske političke partije da postignu konsenzus oko ključnih pitanja i najavio da bi Makedonija ove godine mogla da očekuje pozitivan izvještaj Komisije.

"Ova godina je veoma važna za čitav region. Makedonija proslavlja 10 godina od Ohridskog dogovora i zato pozivam sve političare u Makedoniji da postignu konsenzus o otvorenim pitanjima u zemlji", rekao je Barozo na konferenciji za novinare nakon razgovora sa najvišim makedonskim zvaničnicima.
Barozo je na Ohrid došao sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Njih dvojica razgovarali su makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim i predsjednikom Đorđem Ivanovim, kao liderim opozicionog Socijaldemokratskog saveza Brankom Crvenkovskim i predsjednikom Demokratske unije za integracije Alijem Ahmetijem.

Makedonskim političarima predočene su smjernice kojih treba da se drže u narednom periodu: brzo rješavanje spora o imenu države, nastavak reformskih procesa, nezavisnost sudstva, borba protiv korupcije i sloboda medija.
"Mogu da primjetim da je Makedonija ostvarila uspjeh i napredak u više oblasti. To nagovještava da stvari idu dobro, ali još je rano. Konačno mišljenje biće sadržano u izvještaju (EC) u oktobru", kazao je Barozo.

On je dodao da se Makedonija može nadti pozitivnom izvještaju u 2011.

Makedonski premijer Gruevski je na konferenciji za novinare istakao da je evropske zvaničnike uvjerio da makedonska vlada čini maksimalne napore za pronalazak kompromisnog rješenja sa Grčkom o imenu države koje će biti trajno.
XS
SM
MD
LG