Dostupni linkovi

Ubijen imam u Dagestanu


Cijenjeni muslimanski sveštenik Magomed Saiputdinov, koji je uticao na omladinu da se ne pridužuje islamskim militantima, ubijen je u svojoj kući u ruskoj južnoj republici Dagestan, javljaju danas mediji.

Imam Saiputdinov je ubijen kada ja na njega otvorena vatra iz automatskog naoružanja, u blizini grada Kizlijar, na granici sa Čečenijom, rekao je portparol lokalnog Ministarstva unutrašnjih poslova, prenose agencije.

"On je bio naširoko poznat po beskompromisnom stavu protiv bilo koje vrste nasilja, osudi ubistva nevinih ljudi i zločina čečenskog podzemlja", navodi se u saopštenju policije, prenosi Interfaks.

Dagestan je bio poprište najgoreg nasilja na većinski muslimanskom jugu Rusije od kada je mir uspostavljen u Čečeniji, prije oko 10 godina.

U ovoj republici na Kaspijskom moru pucnjave i bombaški napadi su svakodnevna pojava, za koje se krive lokalni kriminalci i islamisti, povezani sa Čečenijom.

Potpomognuti siromaštvom i korupcijom militanti traže uspostavljanje nezavisne islamske države koja bi zauzimala cijeli prostor sjevernog Kavkaza.
XS
SM
MD
LG