Dostupni linkovi

Inzko: OHR neće dopustiti raspad BiH


Ured Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) nastavit će odlučno djelovati i neće dopustiti osporavanje Daytonskog sporazuma niti raspad BiH, izjavio je visoki predstavnik Valentin Inzko dodajući kako je napredak te zemlje ipak u rukama njenih političara jer to nije nešto što međunarodna zajednica može nametnuti.

U intervjuu koji je u subotu objavio sarajevski "Dnevni avaz" Inzko je kazao kako je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik očigledno veoma zainteresiran vidjeti što brže zatvaranje OHR-a i smanjenje uloge međunarodne zajednice no ta njegova želja se neće ispuniti sve dok traje sadašnje stanje.

"Dodikove aktivnosti na osporavanju državnih institucija i vladavine prava te blokiranje napretka (u provedbi reformi) doprinose daljoj prisutnosti OHR-a i Vijeća za provedbu mira (PIC) u zemlji", kazao je Inzko ističući kako je i Europska unija također shvatila kako su potrebne "posebne mjere" da bi se odgovorilo na "posebne izazove" koji postoje u BiH.

Podsjetio je kako je upravo stoga EU usvojila posebni paket restriktivnih mjera i sankcija koje će biti upotrijebljene protiv političara koji ugrožavaju ustavni poredak i teritorijalni integritet BiH.

"Čini se kako je Dodikova nakana koristiti se novcem poreznih obveznika u RS jednostavno da bi izazivao sukobe", zaključio je Inzko.
XS
SM
MD
LG