Dostupni linkovi

Barosso i File danas u Makedoniji


Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barosso i povjerenik za proširenje Stefan File, poslije posjete Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori doputovaće u subotu u Makedoniju gdje će razgovarati s premijerom, predsjednikom i liderima vodećih političkih partija.

U Skoplju se smatra da će File i Barosso pokušati da ugase ''politički požar'' u zemlji koji je nastao poslije izlaska opozicije iz parlamenta i zahtjeva za prijevremene parlamentarne izbore, poslije kojih su u dgovoru s vlastima izbori zakazani za 5. juni.

Iz kabineta predsjednika Evropske komisije, uoči posjete Skoplju, poručeno je da će dvojica zvaničnika EU-a iznijeti mnogo primjedbi na proces evropske integracije Makedonije, koje su, dovedene u ''kritičnu situaciju poslije političke krize u zemlji i nedostatka političkog dijaloga“, prenosi Tanjug.

Od političkih lidera Makedonije će se tražiti odgovorno ponašanje za vrijeme izbora, a biće izražena i zabrinutost zbog nepromjenjene situacije u vezi pregovra s Grčkom u sporu u vezi s ustavnim imenom.

Evropski zvančnici će u Makedoniju doputovati u okviru trodnevne posjete zapadnom Balkanu, tokom koje su posjetili Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.
XS
SM
MD
LG