Dostupni linkovi

Napadnuta rezidencija francuskog ambasadora u Abidžanu


Francuska ambasada u Obali Slonovače saopštila je u petak da su rezidenciju ambasadora u toj zemlji pogodila dva minobacačka projektila i jedna raketa ispaljena s pozicija snaga bivšeg predsjednika Laurenta Gbagboa, koji odbija izaći iz bunkera u svojoj rezidenciji pored francuske ambasade.

Artiljerijska paljba pogodila je rezidenciju francuskog ambasadora u petak popodne, što je drugi takav napad u posljednjih 48 sati, navodi se u saopštenju i dodaje da rezolucija UN-a dopušta Francuskoj da uništi oružje upotrijebljeno za napad na ambasadu, prenio je Associated Press.

U međuvremenu je šef mirovnih operacija u UN-u Alain le Roy rekao je da je ranija ponuda trojice Gbagbovih generala da se predaju bio samo "trik" i kupovina vremena.

Le Roy je novinarima rekao da Gbagbo i njegova vojska koriste pregovore s UN-om da ojačaju svoje pozicije te upozorio i da Gbagbove snage i dalje imaju mnogo teškog naoružanja, uključujući i raketne granate.

Gbagbo se zabarikadirao u bunkeru ispod svoje rezidencije u Abidžanu i odbija otići s vlasti, iako su ga opkolile snage lojalne demokratski izabranom predsjedniku Alassanu Ouattari.
XS
SM
MD
LG