Dostupni linkovi

Protest zbog uvrštavanja dubrovačke u srpsku književnost


Ministarstvo kulture Hrvatske saopćila je danas u povodu uvrštavanja dubrovačke renesansne poezije u ediciju "Deset vjekova srpske književnosti" kako im je "predobro poznata povijest prisvajanja i otimanja hrvatske kulturne baštine, u što se može uvrstiti i taj izdavački pothvat".

"Pripadanje Dubrovnika hrvatskome nacionalnom i kulturnom korpusu je neupitno ", ističe u odgovoru glasnogovornica Ministarstva kulture Ivana Krušec, upitana za komentar izdanja Izdavačkog centra Matice srpske, koji je u prvo kolu edicije "Deset vjekova srpske književnosti" kao treći svezak uvrstio "Poeziju Dubrovnika i Boke kotorske".

Glavni i odgovorni urednik Miro Vuksanović prilikom objave prvog kola edicije rekao je kako se poštovalo pravilo da bude zastupljena književnost pisana na srpskom jeziku, na svim njegovim "oblicima" i narječjima, u desetvjekovnim vremenima i narječjima. Tako su zastupljeni i dubrovački i bokokotorski pjesnici renesanse, baroka i prosvjetiteljstva, kao što će svoje knjige imati Držić i Gundulić, rekao je.
Biblioteku "Deset vjekova srpske književnosti" pokrenuo je Izdavački centar Matice srpske.
XS
SM
MD
LG