Dostupni linkovi

Barroso se založio za jačanje institucija BiH


Predsjednik Evopske komisije (EC) Jose Manule Barroso izjavio je danas u Sarajevu da će BiH, kao i do sada, biti u središtu političke pažnje Evropske unije (EU) i njene politike proširenja, kao i da se nada da BiH odlučno kreće putem evropske integracije.

Prema njegovim riječima, neophodno je razviti funkcionalne državne institucije koje će omogućiti BiH da govori jednim glasom, kada komunicira sa EU.

"Ovo ne znači da će postojanje entiteta biti dovedeno u opasnost. To znači da iako mnoge nadležnosti mogu osati na entiteskom nivou, koordinacijski mehanizam treba staviti na državni nivo", naglasio je on, dodajući da BiH ima čvrstu perspektivu članstva, ali da je došlo vrijeme da političke vođe preuzmu odgovornost za budućnost zemlje.

Poručio je da će EU uskoro imenovati šefa Delegacije EU u BH, koji će, također, postati specijalni predstavnk EU, naglašavajući da će ured EU u Sarajevu biti spreman pomoći BiH svojim ojačanim prisustvo i politikama, dodajući da će EU nastaviti pružati financijsku pomoć BiH.
XS
SM
MD
LG