Dostupni linkovi

U američkoj administraciji traju pregovori o budžetu


Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu imaju republikanci, u četvrtak je odobrio privremeni budžetski zakon kojim bi se osiguralo finansiranje vlade za sedmicu dana a vojske do kraja fiskalne godine, iako se većinski demokrati u Senatu tome protive, a predsjednik Barack Obama je najavio veto na zakon.

Republikanski prijedlog zakona prihvaćen je s 247 glasova za i 181 protiv, uglavnom zahvaljujući podršci republikanskih kongresmena.

Glasanje je bio zadnji pokušaj Kongresa da se spriječi privremena obustava rada državne uprave, koja prijeti po isteku roka sadašnjeg privremenog finansiranja u petak u ponoć. Izgledi da dođe do obustave rada vlade ćine se sve većim, izvijestila je TV mreža Fox News.

Čelnik senatske većine Harry Reid i predsjednik Predstavničkog doma John Boehner u četvrtak navečer, po lokalnom vremenu, nastavili su pregovore u Bijeloj kući s predsjednikom Obamom i potpredsjednikom Joeom Bidenom.

Republikanci su prvobitno predložili da se budžetski rashodi u ovoj godini smanje za 61 milijardu dolara, u odnosu na potrošnju 2010. Demokrati su predložili rezanje rashoda za 33 milijarde dolara, a pregovarači nastoje postići kompromis na 40 milijardi dolara ušteda, navodi Fox News.
XS
SM
MD
LG