Dostupni linkovi

Nema dogovora o budžetu SAD


Američki kongresmeni izjavili su večeras da nisu postigli dogovor o budžetu SAD, iako su vodili "iskrene razgovore", što povećava mogućnost nastanka finansijske blokade američke administracije.

"Nema dogovora o većem broju pitanja", izjavio je republikanski predsjednik Predstavničkog doma Džon Bener.

Vođa demokrata u Senatu Heri Rid izjavio je da je razočaran zbog toga što dogovor nije postignut, ali da će razgovori biti nastavljeni.

Ukoliko ne bude dogovora o budžetu, dijelovi američke administracije naći će se u finansijskoj blokadi od od sutra u ponoć, prenosi Bi-Bi-Si.

Predsjednik SAD Barak Obama sastao se tokom dana sa Benerom i Ridom u Bijeloj kući radi razgovora o prijedlogu zakona o finansiranju američke administracije do kraja ove fiskalne godine.

Demokrate su prihvatile da budžetski izdaci budu umanjeni za više od 33 milijardi dolara, ali pojedini republikanci traže rezove od preko 60 milijardi dolara, da bi se umanjio veliki američki deficit.

Američka administracija funkcioniše bez usvojenog dugoročnog budžeta od 1. oktobra prošle godine na osnovu serije privremenih mjera.

Najnovija od tih mjera ističe sutra, poslije čega će pojedine državne službe prekinuti rad, a stotine hiljada službenika moraće da ostanu kod kuća.
XS
SM
MD
LG