Dostupni linkovi

Izetbegović i Josipović razgovarali telefonom


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović razgovarali su telefonom povodom nedavne Josipovićeve izjave o mogućem uticaju dešavanja u Libiji "na radikalne muslimane u BiH", saopšteno je večeras iz Izetbegovićevog kabineta.

"To je definitivno bezbjednosni problem ne samo za njih nego za čitavu južnu Evropu. Naročito mi imamo osjetljivu situaciju jer smo susjedi sa BiH sa mnogo muslimana, i nadamo se da ovaj sukob, naročito u Libiji, neće uticati na odnose između različitih etničkih grupa u BiH i sa susjednim zemljama", rekao je Josipović u intervjuu Rojtersu, zbog čega su negodovali bošnjački zvaničnici u BiH.

Tim povodom, Izetbegović je juče razgovarao s Josipovićem, koji je objasnio da je njegova izjava imala potpuno drugi motiv i smisao, kao i da je na pitanje novinara o radikalizaciji u regionu rekao da do nje "ne može doći jer svi (u regionu) dijele iste, evropske vrednosti", saopšteno je iz Izetbegovićevog kabineta.

Josipović je izrazio žaljenje "ako je njegova izjava u dijelu javnosti Bosne i Hercegovine doživljena kao stigmatizacija vjerskih uvjerenja".

Hrvatski predsjednik je, takodje, naveo da on u svojim međunarodnim kontaktima kontinuirano snažno podržava evroatlantske težnje BiH, kao i da pri tome uvijek naglašava svoj stav da u Bosni i Hercegovini ne postoji opasnost radikalizacije.
XS
SM
MD
LG